Så tar du bättre hand om ditt hår

Ett vackert hår är inte något som bara händer av sig själv. Det kräver regelbunden skötsel och användning av bra produkter. Och då det även lätt händer att man gör ett eller annat misstag, är det värt att lägga ned lite tid och eftertanke i vad håret behöver för att må och se så bra som möjligt ut.

Regelbundna tvättar (men inte för ofta)

Alla har vi nog fått för vana att tvätta håret regelbundet. Men det finns också en hel del som tvättar det oftare än det behövs, till och med oftare än vad som är bra för håret. Tvättar du håret för ofta kan hårbotten börja producera mer fett för att skydda skalpen. Vilket leder till att håret hela tiden känns flottigt. Många blir förvånad när de hör rekommendationen att helst tvätta håret endast 1-2 två gånger i veckan. Men du kan dock använda torrschampo någon gång utöver dessa tvättar om håret blir flottigt mellan två tvättar.

Färgat hår kräver lite extra skydd

Att färga håret är väldigt vanligt idag. Medan somliga vill testa nya hårfärger är andra endast ute efter att färga gråa hårstrån. Något som alla med färgat hår bör göra är att välja schampo med omsorg. Det finns väldigt bra alternativ på marknaden idag som hjälper till att behålla och färgen så länge som möjligt. Följer du även det ovanstående tipset om att inte tvätta håret för ofta bör du också använda en badmössa när du duschar men inte tänkt tvätta håret.

Torka håret på rätt sätt

Efter en dusch bör du försöka hjälpa håret på traven när det ska torka. Men även här finns det många möjliga misstag du kan råka göra. Det första är helt enkelt att vara för hårdhänt med handduken. Att gnugga håret torrt leder både till slitna hårtoppar och ökar risken för att håret blir frissigt. Kläm istället försiktigt ut vattnet ur håret. Att låta håret självtorka kan ofta vara en bra idé, men då endast om du använder någon produkt för att hålla håret i skick. Och slutligen bör du aldrig borsta blött hår. Kamma istället det försiktigt med en bredtandad kam.